Single-Sided Deafness (SSD)
Links |  Woordenlijst |  Gastenboek |  Baha-forum |  Contact

Eenzijdige doofheid

01 Algemeen
02 Gehoor

03 SSD-oorzaken
04 SSD-gevolgen
05 Sociale effecten

06 SSD-ervaringen
07 SSD bij kinderen

08 Hoortoestellen
09 Hoorhulpmiddelen
10 Ondertiteling


BCD (Baha & Ponto)

11 BCD-indicatie

12 BCD-softband
13 BCD-schroef
14 BCD-operatie
15 Schroefproblemen

16 BCD-ontwikkeling
17 BCD-toestellen
18 BCD-gebruik

19 BCD-batterijen
20 BCD-accessoires

21 BCD-problemen
22 BCD-verzekering

23 BCD-ervaringen
24 Onderzoek

25 BCD-vergoeding
26 Politiek


SSD | Single-Sided Deafness | éénzijdige doofheid
Eenzijdig doof

15. Implantaatproblemen

Laatst aangepast: 29-04-2012

Dit hoofdstuk gaat over mogelijke problemen met het implantaat (het "abutment" of de "schroef") en het voorkomen daarvan.


15.5 Bescherming van het abutment

beschermkapje voor schroef Maar als het implantaat (te) dicht op je oor is geplaatst, is liggen met je oor over de rand van de schroef ook niet prettig. Het advies is dan om het bij het toestel geleverde plastic beschermkapje op de opbouw te klikken. In de figuur rechts is zo'n kapje afgebeeld.

Dit plastic beschermkapje kan niet alleen gebruikt worden om pijnloos op je zij te liggen, maar ook om te voorkomen dat er vuil in komt. Verder houdt het de huid tegen, zodat deze niet over de rand van de opbouw heen gaat groeien.

Berg het beschermkapje goed op (bijvoorbeeld in het opbergdoosje), omdat het door zijn kleine omvang eenvoudig kwijt te raken is.

Het beschermkapje is erg klein — een halve centimeter doorsnede — en is daarmee vrij eenvoudig kwijt te raken. Een nieuw kapje is via de Schoonenberg-winkel verkrijgbaar. De kleur van het beschermkapje is dezelfde als die van het geleverde Baha-toestel: beige, bruin, zwart of grijs (haarkleur).


15.1 De schroef bij het sporten

In tegenstelling tot het Baha-toestel mag het abutment gewoon nat worden, dus met het toestel afgeklikt is er geen enkel probleem om door de regen te lopen of aan een watersport te doen. In principe kun je dus aan elke sport deelnemen. Bij contactsporten als judo en worstelen is het wel verstandig om een soort van hoofdtuig te dragen om anderen en jezelf tegen letsel als gevolg van het titanium abutment te beschermen [bron: BUSK-forum].


Kapper 15.2 Schroef bij haarverzorging

Als het haar weer aangegroeid is, dan zou het weer eens tijd kunnen worden voor de kapper. Leg de eerste keer de kapper uit dat er een titanium schroef in je hoofd zit. Het is voor de kapper vervelend om dit zelf al kammend, knippend — of met de tondeuse — te moeten ontdekken. Overigens voel je er niets van, als met een kam of schaar het implantaat wordt aangetikt. Het aanraken met de tondeuze levert alleen een vreemd getril in je hoofd op.

Voor BCD-gebruikers die hun haar willen verven, is er geen probleem. Wel moet opgelet worden dat er geen verf in het implantaat komt. Dit kan worden voorkomen door met het bij het toestel geleverde beschermkapje het implantaat af te schermen [bron: Entific-nieuwsbrief 2 (2002)].


15.3 Detectiepoorten en scans

Het is geen probleem om met de schroef in een MRI-scan te gaan of door een detectiepoortje; het toestel kan beter wel worden verwijderd.


15.4 Verzorging van het abutment

Schoonmaken van implantaat Het abutment kan worden schoongemaakt met de bij het botverankerde hoortoestel geleverde borstel, of met een zachte tandenborstel. Zie hiervoor rechts de afbeeldingen van Cochlear. Dit kan eenvoudig onder de douche, maar borstel niet te fanatiek. Mijn ervaring is dat de huid dan eerder geïrriteerd raakt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van te veel zeep of shampoo rondom het implantaat.

Schoonmaken van implantaat Hooguit één maal per jaar ga ik op controle bij de kno-arts om te checken of het implantaat nog stevig vastzit in het bot. Dit wordt met een speciale sleutel binnen enkele seconden gecheckt. Mocht er iets fout zijn, dan zou de opbouw eenvoudig van de schroef kunnen worden verwijderd.





Het schoonhouden van de schroef hoeft niet per se door een tweede persoon te gebeuren, al is het voor ouders van een Baha-dragend kind wel verstandig om op het schoon houden te controleren. Voor volwassenen is het in ieder geval heel goed alleen — blind op gevoel — te doen, maar het valt nog niet mee om het implantaat van jezelf te zien. Hiervoor moet je meerdere spiegels of een drieluiksspiegel hebben, maar dan kun je het implantaat prima bekijken, als het bijvoorbeeld ontstoken is.


15.6 Irritatie rondom de schroef

Rondom de schroef kan de huid gaan ontsteken. Als dit vaak terugkomt of langer duurt, is het verstandig naar de arts te gaan [bron: Cochlear America].

Af en toe — een enkele keer per jaar — gaat de huid een beetje ontsteken rondom het implantaat. Ze wordt dan wat gevoelig, rood en is wat opgezwollen. Als dit wat langer duurt, dan kunnen tussen de huid en het implantaat wat bloedinkjes en korstjes ontstaan. Zonder uitzondering werkt dan — bij mijzelf althans — een bepaalde zalf zeer goed. Dit is dezelfde zalf die ik — op recept — voorgeschreven heb gekregen voor de eerste weken na de implantatie. De huid wordt binnen een dag al minder gevoelig en soepeler en na enkele dagen gebruik is het probleem geheel verholpen. Mocht het probleem blijven bestaan, dan is het verstandig om een afspraak met de kno-arts te maken.

Verder is het goed het bij de Baha geleverde beschermkapje te gebruiken, als je de Baha niet draagt. In elk geval tijdens het slapen. Dat ligt niet alleen prettiger, maar bovendien zorgt dit er bij mij voor dat de huid niet verder groeit tot over de randen van het implantaat. Dit laatste heb ik een tijdje terug gehad, wat erg pijnlijk is en zorgt voor ontstekingen. Na (tijdelijk!) gebruik van de genoemde zalf en het consequent 's nachts opklikken van het beschermkapje hebben ervoor gezorgd dat de huid zich terugtrok en niet meer verder is gegroeid. Was dit niet gebeurd, dan had waarschijnlijk opnieuw bijgesneden moeten worden.


15.7 Loszitten van de schroef

Ook als de schroef los zit, dient contact te worden opgenomen met een arts, zoals ook in de onderstaande video wordt aangegeven [bron: Cochlear America].


15.8 Controle van het abutment