Single-Sided Deafness (SSD)
Links |  Woordenlijst |  Gastenboek |  Baha-forum |  Contact

Eenzijdige doofheid

01 Algemeen
02 Gehoor

03 SSD-oorzaken
04 SSD-gevolgen
05 Sociale effecten

06 SSD-ervaringen
07 SSD bij kinderen

08 Hoortoestellen
09 Hoorhulpmiddelen
10 Ondertiteling


BCD (Baha & Ponto)

11 BCD-indicatie

12 BCD-softband
13 BCD-schroef
14 BCD-operatie
15 Schroefproblemen

16 BCD-ontwikkeling
17 BCD-toestellen
18 BCD-gebruik

19 BCD-batterijen
20 BCD-accessoires

21 BCD-problemen
22 BCD-verzekering

23 BCD-ervaringen
24 Onderzoek

25 BCD-vergoeding
26 Politiek


SSD | Single-Sided Deafness | éénzijdige doofheid

InternetaankopenOorakel

Phonak

Connevans

Eenzijdig doof

9. Soorten hoorhulpmiddelen

Er zijn vele soorten hoorhulpmiddelen, waarvan — voor mijzelf althans — vaak niet duidelijk was wat een product nu precies doet, en hoe het zich verhoudt ten opzichte van andere hoorproducten. Bovendien worden er veel verschillende termen — ook binnen eenzelfde taal — voor hetzelfde product gebruikt, wat het lastig maakt om te bepalen of het nu om hetzelfde of om net iets anders gaat. De bedoeling is dat dit hoofdstuk hier meer duidelijkheid in brengt.

Verder zal per type product een aantal voorbeelden worden gegeven. Het is dus niet een totaaloverzicht van alle producten. Immers, dan zou door de hoeveelheid de pagina er niet overzichtelijker op worden, terwijl het de bedoeling is een beperkt aantal voorbeelden per soort hoorproduct te geven.

Om een gevoel te geven van de bijbehorende kosten, heb ik zowel de prijzen in de Nederlandse als de buitenlandse markt erbij gezet. Op dit moment (december 2009) liggen de wisselkoersen van de Amerikaanse dollar en het Britse pond dusdanig laag ten opzichte van de euro, dat in bepaalde gevallen — zelfs met verzendkosten — het veel goedkoper is om deze online via Amerikaanse of Engelse websites te bestellen. Let wel, de genoemde bedragen zijn richtprijzen die door mijzelf zijn berekend of opgezocht. Met andere woorden, check altijd eerst zelf de prijzen, mocht je willen bestellen. Voor meer informatie over het kopen via internet, zie deze webpagina.

De omzetbelasting en verzendkosten en eventuele douanerechten zijn zoveel als mogelijk in de genoemde prijzen meegenomen, en daar waar dit niet is gebeurd, is dit erbij vermeld. Als er een kans bestaat dat de zorgverzekeraar bepaalde hulpmiddelen vergoedt, bestel dan niet zelf het product, maar doe dit via het audiologisch centrum (AC) of de audicien die je hierover kunnen adviseren!

Merk op dat de onderstaande producten niet specifiek voor éénzijdig slecht­horenden of doven zijn ontwikkeld. Sommige producten zijn in eerste instantie voor normaalhorenden, andere hulpmiddelen juist weer voor tweezijdig slecht­horenden bedoeld. Bedenk dus goed welk product voor jouw specifieke slecht­horendheid geschikt zou kunnen zijn. En ook belangrijk is te checken of een product aan te sluiten is op eventuele apparatuur die je al in je bezit hebt, al is dit laatste probleem volgens mij altijd wel te verhelpen met bepaalde verloop­stekkers.

De volgende soorten hoorproducten komen in dit hoofdstuk aan de orde:

soort hoorhulpmiddel enkel-
zijdig
twee-
zijdig
met halslus met microfoon draadloos
hoofd- en oor-
telefoons
ja ja -- -- ja
headsets ja ja -- ja met Bluetooth
halslussen -- -- ja bij
loopset
met Bluetooth
oorhaken ja ja ja bij
loopset
met Bluetooth
infrarood-
systemen (IR)
-- ja ja -- ja
radio-
systemen (FM)
-- ja ja -- ja
solosystemen -- ja ja voor andere spreker met Bluetooth

De eerste kolommen in de bovenstaande tabel geven aan of de geluidssignalen naar één of naar twee oren worden geleid, of juist naar een zogenaamde halslus. Een halslus is een persoonlijke ringleiding die hieronder verder zal worden toe­gelicht. Verder is aangegeven of het product ook een microfoon heeft, zodat er bijvoorbeeld mobiel mee kan worden gebeld. Ten slotte is aangegeven of er een draad zit tussen bijvoorbeeld de te gebruiken geluidsapparatuur en het betreffende hoorproduct. Tegenwoordig werken met behulp van Bluetooth veel producten draadloos. Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand.

Bluetooth

Producten die de signalen naar een halslus zenden, kunnen in combinatie met een Baha worden gebruikt. Ook voor solosystemen is een product voor de Baha ontwikkeld. Voor meer informatie over onder andere deze accessoires zie het betreffende hoofdstuk achter de link. Voor meer informatie over producten voor slechthorenden kun je terecht bij het AC, of bij een van de Oorakel-vestigingen.

Oorakel verkoopt geen producten — deze worden meestal via de audicien geleverd — maar geeft wel advies en informatie. Bij een Oorakel-vestiging is een hulpmiddelenruimte aanwezig, waar veel hulpmiddelen voor slechthorenden en doven (zoals halslussen, loopsets en solosystemen) staan opgesteld om te bekijken en uit te proberen.

Oorakel Oorakel beschikt ook over folders van de verschillende producten. Je kunt deze folders per e-mail of telefoon aanvragen; vermeld dan de vraag en postadresgegevens. Voor de contactgegevens van Oorakel, zie deze web­pagina [bron: Oorakel.nl].


9.1 Dubbele, stereo hoofd- en oortelefoons

Bij stereo-opnamen wordt bij een stereo hoofd- of oortelefoon links een ander signaal doorgegeven dan rechts. Dit betekent dat deze voor normaalhorenden ontwikkelde producten voor eenzijdig horenden onbruikbaar zijn. Immers, je mist dan een deel van de muziek (bijvoorbeeld een bepaald instrument, of de zang­partij).

Voor eenzijdig doven is het bij de aanschaf van een dubbele (tweezijdige), stereo hoofd- of oortelefoon dan ook belangrijk te checken of deze een mono-/stereo-schakelaar heeft. Immers, de mono-stand is voor hen cruciaal om toch alle door­gegeven geluiden te kunnen horen met één oor. Als het audioapparaat beschikt over een ‘balance’-regelaar. dan kan de betreffende schakelaar geheel naar één kant worden gezet om zo mono te kunnen luisteren [bron: Apple.com].

9.1.1 Draadgebonden hoofd- en oortelefoons

Hierna zie je een aantal draadgebonden, dubbele, stereo hoofd- en oortelefoons, namelijk een over-ear, een on-ear en een in-ear oortelefoon.

Rechts zie je een voorbeeld van een dubbele, over-ear stereo hoofdtelefoon (€ 14 bij Bol.com, per maart 2010).
Philips Indoor Hoofdtelefoon SHP2000
Philips Indoor Hoofdtelefoon SHP2000
Philips


Rechts zie je een voorbeeld van een dubbele, on-ear stereo hoofdtelefoon (€ 30 bij Bol.com, per maart 2010). Altec UHP304 Airfit On-Ear Hoofdtelefoon
Altec UHP304 Airfit On-Ear Hoofdtelefoon
Altec Lansing


Naast de bovengenoemde hoofdtelefoons bestaan er ook zogenaamde oortelefoons (in het Engels ‘earbuds’) om naar muziek te luisteren. De oortelefoon wordt — in tegenstelling tot de hoofdtelefoon — niet op het hoofd, maar in het oor gedragen.

Rechts zie je een voorbeeld van een dubbele, in-ear stereo oortelefoon (€ 20 bij Bol.com, per maart 2010).
Philips In-Ear Hoofdtelefoon SHE8500/00
Philips In-Ear Hoofdtelefoon SHE8500/00
Philips

9.1.2 Draadloze hoofd- en oortelefoons

Rechts zie je een voorbeeld van een draadloze, dubbele, stereo hoofdtelefoon, waarbij gebruik gemaakt wordt van Bluetooth. Het betreft hier een on-ear hoofdtelefoon (€ 83 bij Bol.com, per maart 2010). Nokia BH-504 Bluetooth Hoofdtelefoon
Nokia BH-504 Bluetooth Hoofdtelefoon
Nokia

Stereo4One | hoofdtelefoon Het nieuwe Nederlandse bedrijf Stere4one heeft als doelstelling producten te ontwikkelen, die de levenskwaliteit van eenzijdig horende mensen ver­beteren. Het eerste product dat ze op de markt gaan brengen, is de SSH-WL-214. Dit is een draadloze, on-ear hoofdtelefoon met twee luidsprekers per oor­schelp.

Stereo4One | technische gegevens De bedenker van deze hoofdtelefoon heeft zelf een brughoektumor gehad, waarbij hij rechts zijn gehoor heeft verloren. Sindsdien ervaart hij het beluisteren van muziek als "vlak", en ervaart hij een gebrek aan betrokkenheid bij het kijken naar films.

Samen met een geluidsexpert is vervolgens een hoofdtelefoon speciaal voor mensen met eenzijdige doofheid ontwikkeld. Links staat een SSH-WL-214 afgebeeld. Inmiddels is er een producent gevonden voor de productie van de hoofdtelefoon en naar verwachting zullen de eerste exemplaren niet eerder dan midden april 2010 van de band rollen. De hoofdtelefoon zal € 169 (incl. btw en verzendkosten) gaan kosten.

Met deze hoofdtelefoon wordt gepoogd om de zogenaamde "stereo"- of "surround"-ervaring van normaalhorenden te evenaren, dat wil zeggen een ruimtelijke luisterervaring voor eenzijdig horenden met het gevoel midden in de muziek, de film of het spel te zitten.

De draadloze hoofdtelefoon communiceert via radiofrequentie (RF, 2,4 GHz). Deze hoofdtelefoon is niet geschikt voor normaalhorende mensen. Voor meer technische details zie de website van Stereo4One [bron: Stere4one].


dubbele mono oortelefoon | ‘dual mono earbud’ 9.2 Dubbele, mono hoofd- en oortelefoons

Voor normaalhorenden die mono willen luisteren, bestaat er een dubbele, mono oortelefoon. Deze oor­telefoon stuurt naar het linker en rechter oor het­zelfde mono-signaal. Rechts staat een dubbele mono oortelefoon afgebeeld, die je bij bijvoorbeeld Scan Sound kunt bestellen.

stereo-naar-mono-adapter Als een mono hoofd- of oortelefoon wordt aan­gesloten op een stereo-apparaat, dan dient een stereo-naar-mono-adapter tussen de installatie en de hoofd- of oortelefoon te worden geplugd [bron: HearingLossHelp.com]. De stereo-signalen worden dan samengevoegd tot één mono­signaal. Helaas gaat dit wel ten koste van de geluidskwaliteit: de muziek wordt “vlak en levenloos” [bron: Creativity­Pool.com]. De adapter is ook verkrijgbaar bij Scan Sound.


9.3 Enkele, stereo oortelefoons

Naast dubbele (‘dual’) oortelefoons, bestaan er ook enkele (‘single’) oortelefoons. Voor eenzijdig doven is per definitie een enkele oortelefoon het meest praktisch. Immers, je hebt niets aan een dubbele, als je maar met één oor hoort. Tegenwoordig zijn ook enkele, stereo oortelefoons verkrijgbaar; eerder waren er enkel mono oortelefoons op de markt.

Feitelijk wil een eenzijdig dove niets anders dan een oortelefoon voor één oor, waarin beide kanalen (links en rechts) worden doorgegeven aan het horende oor. Het klinkt eenvoudig, en mechanisch is er ook geen probleem om zo'n product te ontwikkelen. Het probleem zit hem in de commerciële wereld van deze tijd, waarin speciale behoeften helaas vaak worden genegeerd. Het is jammer dat bedrijven als Apple met de iPods dit niet als product leveren. Blijkbaar denken zij dat een mono-schakelaar voldoende is.

Toch zou je verwachten dat ook normaalhorenden interesse hebben in eenzijdige oortelefoons. Denk dan bijvoorbeeld aan het luisteren naar muziek tijdens het hardlopen (zodat gehoord kan worden of iemand nadert of iets roept), tijdens het autorijden (zodat het overige verkeer, het navigatiesysteem of de mobiele telefoon gehoord kan worden) of in de trein bij het sluiten van de ogen (zodat geluiden in de omgeving kunnen worden gehoord). Een bijkomend voordeel van één earbud is dat je niet steeds één nutteloze earbud hoeft mee te dragen [bron: CreativityPool.com].

9.3.1 Universele oortelefoons

Een Amerikaans bedrijf dat al wel enkele jaren een universele, stereo oortelefoon speciaal voor mensen met eenzijdige doofheid aanbiedt, is Scan Sound. Deze enkele, stereo oortelefoon is door Barry Leeper bedacht, nadat een vriend hem had gevraagd om een oortelefoon voor de iPod van zijn eenzijdig dove zoon te maken [bron: Apple.com]. Linksonder staat de enkele, stereo oortelefoon — die de naam ‘1-BUD’ heeft gekregen — afgebeeld.

single stereo earbud De ‘1-BUD’ is — ook vanuit Nederland — bij Scan Sound te bestellen. Opvallend zijn de lage kosten van de ‘1-BUD’: de Amerikaanse prijs bedraagt $ 9,95 per stuk. Als je het binnen 2 weken in huis (in Nederland) wilt hebben, dan betaal je ongeveer $ 27,00 verzendkosten. Echter, als het maximaal 7 weken mag duren, betaal je slechts $ 9,10 verzendkosten. Omdat het totaalbedrag van $ 19,05 kleiner is dan € 22, hoef je zelfs geen btw en douanerechten te betalen. In totaal zou dit dan neerkomen op een bedrag van ongeveer € . Wellicht worden nog wel inklarings- en afhandelingskosten in rekening worden gebracht die je bij de aflevering contant kunt afrekenen. Voor meer informatie over kopen via internet in het algemeen, zie deze link.

9.3.2 Op maat gemaakte oortelefoons

Sensaphonics Hearing Conservation Ook het Amerikaanse bedrijf Sensaphonics Hearing Conservation heeft in 2007 een oortelefoon ont­wikkeld, speciaal voor mensen met een eenzijdig gehoorverlies. Het gaat om een eenorige oortelefoon die zowel het linker als het rechter signaal (stereo) aan één zijde doorgeeft. Het product heeft de naam ‘221’ gekregen, wat staat voor ‘two-to-one’, ofwel twee kanalen naar één oorstukje.

De ‘221’ is — in tegenstelling tot de bovengenoemde universele oortelefoon — een op maat gemaakte oortelefoon. Op de onderstaande foto staat de ‘221’ afgebeeld.

Sensaphonics | 221

Het enige verschil met een dubbele, stereo oortelefoon is dat alle stereo-informatie wordt geleverd binnen één oorstukje. Er vindt dus geen omzetting plaats van stereo naar mono, waarbij het linker en rechter kanaal elektrisch worden samen­gevoegd tot één kanaal. De muziek blijft gescheiden in een afzonderlijk linker en rechter speaker die pas in de gehoorgang van de luisteraar akoestisch gemengd worden. Op deze wijze kan op de natuurlijke manier naar stereo geluisterd worden met één oor. Omdat alle stereo-informatie behouden blijft, treedt er geen kwaliteitsverlies op, zoals wel bij het omzetten van stereo naar mono gebeurt [bron: Sensaphonics].

Deze op maat gemaakte oortelefoons worden gemaakt van een doorzichtige, zachte siliconegel, zodat het comfortabel zit en goed afsluit. Het resultaat bij de ‘221’ is een vermindering van 26 decibel aan omgevingslawaai, zodat je met dit product in bijvoorbeeld een lawaaiige omgeving rustig naar muziek kunt luisteren.

Omdat de meeste klanten het product onopvallend willen dragen, is de oortelefoon transparant, deze is ook in verschillende kleuren verkrijgbaar [bron: Sensapho­nics]. Naast een effen kleur is het tegen extra betaling ook mogelijk om twee of drie kleuren te combineren. Verder zijn er twee typen kabels verkrijgbaar [bron: Sensaphonics].

De ‘221’ is niet in Nederland verkrijgbaar, maar wel in de Verenigde Staten voor een bedrag van $ 450 (ca. €  incl. 19% btw, excl. oorafdruk- en verzend­kosten, per juni 2008).

Audique Een met de ‘Sensaphonics 221’ vergelijkbare oor­telefoon vond ik op de website van het Nederlandse bedrijf Audique. Ook hier gaat het om een op maat gemaakte oortelefoon met een geluidsdemping van 26 decibel.

Sensaphonics Hearing Conservation
Het betreffende product van Ultimate Ears staat rechts afgebeeld en heet de ‘UE-1 Pro’. Deze oor­telefoon is een op maat gemaakte, enkele in-ear-hoofdtelefoon met 4 zogenaamde drivers (speakers) voor stereo weergave in één oortje [bron: Audique].

In de afbeelding hieronder is te zien, hoe de 2x2 drivers (twee voor het linker en twee voor het rechter kanaal) naar één oorstukje worden geleid, waarbij onder­scheid gemaakt wordt tussen de lage en middenfrequentie-drivers en de hogere frequentie-drivers [bron: in-earshop.nl].

Ultimate Ears | UE-1 Pro

Hoewel dit product oorspronkelijk bedoeld is voor professionals in de muziek — die met één oor willen luisteren, terwijl ze met het andere oor ook het omgevings­geluid tijdens repetities/optredens willen horen — lijkt dit ook een oplossing voor mensen met eenzijdige doofheid te zijn bij het luisteren naar stereo muziek via een oortelefoon [bron: in-ears.nl].

De ‘Ultimate Ears 1 Pro’ is in Nederland in verschillende kleuren via Audique verkrijgbaar voor een bedrag van € 589 (incl. 19% btw, per maart 2010). In de Verenigde Staten zijn ze verkrijgbaar voor $ 449 (ca. €  incl. 19% btw) [bron: Electronista.com]. De levertijd is 2 à 3 weken nadat de oorafdruk is afgenomen, welke door Audique op afspraak (eventueel op lokatie) wordt gemaakt [bron: Audique].


enkele mono oortelefoon | ‘single mono earbud’ 9.4 Enkele, mono hoofd- en oortelefoons

Je kunt als eenzijdig dove gebruik maken van de eerder genoemde dubbele, mono hoofd- of oortelefoon, maar een enkele, mono oortelefoon is dan praktischer.

Rechts staat een enkele, mono oortelefoon afgebeeld, die je bij bijvoorbeeld Scan Sound kunt bestellen.9.5 Headsets

Om handsfree te kunnen bellen — bijvoorbeeld in de auto of op kantoor — zijn er vele soorten van headsets op de markt. Feitelijk zijn ze voor normaalhorenden gemaakt, maar als ze eenzijdig het geluid (mono) doorgeven, dan zijn de headsets met één luidspreker ook geschikt voor eenzijdig doven.

9.5.1 Draadgebonden hoofd- en oortelefoons

In deze subparagraaf staat een aantal voorbeelden van een headset die via een draad met een mobiele telefoon kan worden verbonden.

Rechts zie je een voorbeeld van een bekabelde, dubbele, stereo headset. Het betreft hier een on-ear headset (€ 27 bij Bol.com, per maart 2010).
Premium Stereo Headset
Premium Stereo Headset
Logitech


Rechts zie je een voorbeeld van een bekabelde, dubbele headset. Het betreft hier een in-ear headset (€ 9 bij Bol.com, per maart 2010). Hama PC-Headset CS-402
Hama PC-Headset CS-402


Rechts zie je een voorbeeld van een bekabelde, enkele, mono headset. Het betreft hier een on-ear headset (€ 20 bij Bol.com, per maart 2010). Headset
Headset
Microsoft


Rechts zie je een voorbeeld van een bekabelde, enkele, mono headset. Het betreft hier een achter-het-oor headset (€ 7 bij Bol.com, per maart 2010). Trust Headset Hs-1100p
Trust Headset Hs-1100p

9.5.2 Draadloze oortelefoons

Met behulp van Bluetooth kan draadloos mobiel worden getelefoneerd.

Rechts zie je een voorbeeld van een draadloze, enkele, mono headset. Het betreft hier een achter-het-oor headset dat werkt via Bluetooth (€ 30 bij Bol.com, per maart 2010).
Jabra BT2020 Bluetooth Headset Behind The Ear
Jabra BT2020 Bluetooth Headset Behind The Ear
Jabra


9.6 Ringleidingen, halslussen en loopsets

Ringleiding in een openbare ruimte Een ringleiding bestaat uit een versterker en een ringleidingdraad. De versterker wordt aan­gesloten op een geluidsbron, bijvoorbeeld een microfoon. De ringleiding­draad is een lus die aangesloten wordt op de versterker, en langs de wand van de betreffende ruimte wordt gelegd. Binnen de lus worden de geluiden omgezet in een magnetisch veld dat vervolgens door een hoortoestel kan worden opgevangen.

Meerdere slechthorenden kunnen tegelijkertijd van dezelfde ringleiding gebruik maken. In steeds meer openbare gebouwen is een ringleiding aanwezig. Denk hierbij aan theaters, concertzalen, bioscopen, collegezalen, kerken, trouwzalen en aula's van crematoria. Als in één gebouw meerdere ringleidingen gebruikt worden, bijvoorbeeld in een flat of een woonvorm voor ouderen, dan kan dit storingen veroorzaken. Voor een overzicht van openbare gebouwen waarin in ieder geval een ringleiding aanwezig is, zie de website Nedring. De Commissie Toegankelijkheid van de NVVS (voorheen LTC) adviseert, keurt en registreert de toegankelijkheid van alle technische voorzieningen in Nederlandse openbare gebouwen. De website Nedring.nl stelt informatie beschikbaar met het doel het aantal voorzieningen te stimuleren en de toegankelijkheid voor auditief gehandicapten te waarborgen.

Voorwaarde is wel dat het hoortoestel een T-stand (de luisterspoelstand) kent, vaak aangegeven met de letter ‘T’ die staat voor de Engelse vertaling ‘telecoil’. Een traditioneel hoortoetsel beschikt standaard over deze luisterspoelstand.

Een ringleiding wordt niet alleen in openbare ruimten, maar kan ook thuis worden toegepast. In principe kan een ringleiding op alle geluidsbronnen met een hoofdtelefoonaansluiting worden aangesloten. Het maakt dus niet uit of het een televisie, radio, stereo-installatie, mp3-speler, disc- of walkman, cd- of dvd-speler of computer is. Het kan ook aangesloten worden op bepaalde telefoons. Je hebt alleen wat aan de ringleiding, zolang je je in het magnetische veld binnen de lus bevindt. Zodra je buiten de lus komt, kunnen er geen signalen van de geluidsbron meer met het hoortoestel worden opgevangen.

9.6.1 Draadgebonden halslus

In plaats van het aansluiten van een volledige ringleiding, kan een halslus al voldoende zijn. Een halslus — ook bekend onder de namen: neklus, inductielus, ringleidinglus en halsringleiding — is een soort mobiele ringleiding die om de hals gedragen wordt. Merk op dat van deze ringleiding maar één persoon gebruik kan maken, omdat het magnetische veld dan alleen rond het hoofd bestaat. De halslus is eenvoudig op een hoofdtelefooningang aan te sluiten. Vervolgens kan het hoortoestel in de ringleidingstand het geluid opvangen. Feitelijk is de halslus een hoofdtelefoon voor slechthorenden.

Hieronder staan verschillende soorten halslussen afgebeeld. Deze worden in principe niet door de zorgverzekeraar vergoed; je kunt ze zelf via de audicien bestellen [bron: Oorakel]. Wel geldt voor deze halslussen een verlaagd btw-tarief van 6%.

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
Halslus | Sennheiser EZT 2015
Sennheiser EZT 2015
€ 79

(klik hier voor Oorakel.nl)
Halslus
halslus
€ 44

(klik hier voor Oorakel.nl)
Halslus | GN Resound 2
GN Resound 2
€ 20

(klik hier voor Oorakel.nl)

9.6.2 Draadgebonden loopset

Er bestaan geen mobiele telefoons speciaal voor slechthorenden, maar op alle telefoons is het volume (tot op zekere hoogte) regelbaar. In eerste instantie kun je proberen om zonder extra versterking te bellen met het hoortoestel. Om storing op de mobiele telefoon te voorkomen moet het hoortoestel niet op de T-stand staan (als deze aanwezig is).

Als dit niet voldoende volume geeft, dan kun je proberen te bellen via een zogenaamde ‘loopset’. Een loopset is in feite een handsfree set voor de mobiele telefoon, speciaal voor slechthorenden. Ze worden (eventueel met een verloop­stekker) aangesloten op de hoofdtelefooningang van de mobiele telefoon. Loopsets hebben een microfoon waarin je kunt spreken en in plaats van een oortje of hoofdtelefoon is er een halslus gemonteerd. Je kunt dan op de T-stand het signaal via je hoortoestel ontvangen. Zo komt het geluid direct in het hoortoestel binnen, waardoor het effect is dat het signaal versterkt wordt. Verder heb je door het gebruik van de T-stand ook geen last meer van achtergrondgeluiden, waardoor het geluid vaak van een betere kwaliteit is [bron: Oorakel.nl].

Een andere reden om te bellen via een loopset (met het hoortoestel in de T-stand) is het voorkomen van storing, zodra het telefoontoestel te dicht in de buurt van het hoortoestel komt. Hierdoor is het niet nodig om de mobiele telefoon bij je oor te houden, en dus kan de telefoon niet meer op het hoortoestel storen. Het is niet zomaar te zeggen welke mobiele telefoon geen storing geeft; het is afhankelijk van de soort mobiele telefoon, het soort hoortoestel, het telefoon­netwerk en soms verschilt het ook nog per persoon in hoeverre de storing hinderlijk gevonden wordt [bron: Oorakel.nl].

In de onderstaande tabel staat een aantal (draadgebonden) loopsets.

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
Loopset | Commidt Acoustic
Commidt Acoustic
€ 190

(klik hier voor Oorakel.nl)
Loopset | Commidt Classic
Commidt Classic
€ 295

(klik hier voor Oorakel.nl)
Loopset | PL-100
PL-100
€ 99

(klik hier voor Oorakel.nl)
Loopset | Clearsound CLA 7
Clearsound CLA 7
€ 69

(klik hier voor Oorakel.nl)

Steeds meer loopsets zijn voorzien van een universele mini-jack plug (2,5 mm), zodat ze direct op een mobiele telefoon met eenzelfde plug aangesloten kunnen worden. Echter, niet alle loopsets zijn aan te sluiten op alle mobiele telefoons. Dat heeft te maken met de stekker van de loopset en de hoofdtelefooningang op de mobiele telefoon. Hiervoor bestaan diverse verloopstekkers (in het Engels ‘connectors’ of ‘adaptors’ [bron: Oorakel.nl]. Zie hier voor verschillende typen verloopstekkers de website van bijvoorbeeld SeniorenTelefonie.com.

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
T-link duo
adapter
€ 15

(klik hier voor Senioren­Telefoon.nl)

9.6.3 Draadloze loopset (Bluetooth)

Tegenwoordig zijn er ook loopsets (halslussen met microfoon) die draadloos werken met Bluetooth, zoals die in de onderstaande tabel.

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
Loopset Bluetooth | Commidt Blues
Commidt Blues
€ 450

(klik hier voor Oorakel.nl)
£ 281 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor RNID)
Loopset Bluetooth | CM BT
CM BT
€ 165

(klik hier voor Oorakel.nl)
Loopset Bluetooth | Artone
Artone
£ 93 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (all-in)

(klik hier voor Connevans)
$ 170 (exclusief btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 19% btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)

(klik hier voor Indepent­Living.com)


9.7 Oorhaken

Oorhaken zijn halslussen (of loopsets) die niet rond doorlopen, maar eindigen in een of twee oorhaken die om het oor worden gedragen. Deze producten worden in principe niet door de zorgverzekeraar vergoed. Bovendien geldt hier níet het verlaagde tarief van 6%, maar dat van 19%.

9.7.1 Enkele mono oorhaak (halslus)

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
Oorhaken | Mono Music-Link
Music-Link
£ 15 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Connevans)
$ 38 (exclusief btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 19% btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)

(klik hier voor Independent-
Living.com
)

9.7.2 Dubbele stereo oorhaak (halslus)

De oorhaak kent ook een stereo-uitvoering met voor elk oor een haak. Deze variant is in de onderstaande tabel weergegeven.

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
Oorhaken | Dubbele stereo Music-Link
Music-Link
€ 48

(klik hier voor Senioren­Telefoon.nl)
£ 19 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Connevans)
$ 48 (exclusief btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 19% btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)

(klik hier voor Independent-
Living.com
)
Oorhaken | Dubbele stereo Music-Link
Music-Link
£ 20 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Connevans)
Oorhaken | HATIS Epic
HATIS Epic
€ 78 (exclusief btw, verzendkosten)

(klik hier voor Oorakel.nl)
$ 110 (exclusief btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 19% btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)

(klik hier voor Independent-
Living.com
)

Merk op dat de tweede genoemde Music-Link gebruikt kunnen worden door hoortoesteldragers met een eenzijdig gehoorverlies: een oorhaak voor de zijde met het hoortoestel, en een gewone oortelefoon voor het normaalhorende oor.

9.7.3 Enkele mono oorhaak (loopset)

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
T-link mono
T-link mono
€ 35

(klik hier voor Senioren­Telefoon.nl)
$ 48 (exclusief btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 19% btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)

(klik hier voor Independent-
Living.com
)
Oorhaak | HATIS Freedom
HATIS Freedom
€ 130

(klik hier voor Oorakel.nl)
$ 150 (exclusief btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 19% btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)

(klik hier voor Independent-
Living.com
)

9.7.4 Dubele stereo oorhaak (loopset)

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
T-link duo
T-link duo
€ 48

(klik hier voor Senioren­Telefoon.nl)
Oorhaak | HATIS Freedom
HATIS Freedom
$ 160 (exclusief btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 19% btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)

(klik hier voor Independent-
Living.com
)

9.7.5 Dubbele stereo oorhaak (loopset met Bluetooth)

Oorhaken zijn ook met Bluetooth te verkrijgen, zodat handsfree in combinatie met een hoortoestel kan worden gebeld.

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
Oorhaken Bluetooth | CL Bluehook Dual
CL Bluehook Dual
€ 99

(klik hier voor Oorakel.nl)


9.8 Infrarood- (IR) en radiosystemen (FM)

Mocht een ringleiding om welke reden dan ook niet beschikbaar zijn, dan kan een infrarood- of radiosysteem een alternatieve mogelijkheid zijn. De signalen van een radio- of FM-systeem zijn normaal gesproken door het hele huis te ontvangen. Stel, je hebt de televisie aan staan in de woonkamer, dan hoor je deze nog steeds als je in bijvoorbeeld de keuken staat. Dit brengt ons bij een belangrijk nadeel van een infraroodsysteem. De signalen van een infrarood- of IR-systeem zijn — in tegenstelling tot een FM-systeem — niet meer te ontvangen, zodra je uit het zicht van de infraroodzender verdwijnt.

Een IR- of FM-systeem bestaat enerzijds uit een zender die de boodschap verstuurt, en anderzijds uit een ontvanger die de boodschap ontvangt. De zender wordt aangesloten op een geluidsbron — bijvoorbeeld een televisie — en de ontvanger op het hoortoestel. Daarbij wordt gebruik gemaakt van draadloze geluidsoverdracht op basis van bepaalde radiofrequenties (FM-systemen), of op basis van infraroodsignalen (IR-systemen).

9.8.1 FM-systemen

In de onderstaande tabel staat een voorbeeld van een radiosysteem dat zowel in Nederland als in de Verenigde Staten is te verkrijgen. Merk op dat deze producten verkrijgbaar zijn met zowel een zogenaamde kinbeugel, alsook een halslus als signaalontvanger. Een halslus staat vervolgens weer in verbinding met het hoortoestel. Bovendien zijn losse onderdelen van deze systemen vaak apart te bestellen. Zie daarvoor de betreffende websites van de producenten.

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
Sennheiser 820
Sennheiser 820 stereoset (kinbeugel)
€ 259 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Hoorexpert)
$  259 (exclusief 6% btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)

(klik hier voor Independent-
Living.com
)
Sennheiser 820-S
Sennheiser 820-S inductieset (halslus)
€ 289 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Hoorexpert)
$  279 (exclusief 6% btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)

In de onderstaande tabel staat een voorbeeld van een radiosysteem dat zowel in Nederlands als in Groot-Brittannië is te verkrijgen. Ook hier weer de keuze tussen een kinbeugel- en een halslusuitvoering.

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
RadioLight stereoset
RadioLight stereoset (kinbeugel)
€  199 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Hoorexpert)
£  97 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Connevans)
RadioLight inductieset
RadioLight inductieset (halslus)
€  199 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Hoorexpert)
£  97 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Connevans)

9.8.2 IR-systemen

In de onderstaande tabellen staan dezelfde voorbeelden als hierboven, maar nu betreffen het infraroodsystemen.

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
Sennheiser 810
Sennheiser 810 stereoset (kinbeugel)
€ 249 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Hoorexpert)
$  299 (exclusief btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)
Sennheiser 810-S
Sennheiser 810-S inductieset (halslus)
€ 279 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Hoorexpert)
$  249 (exclusief btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)


product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
InfraLight stereoset
InfraLight stereoset (kinbeugel)
€ 189 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Hoorexpert)
£ 79 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Connevans)
InfraLight inductieset
InfraLight inductieset (halslus)
€ 189 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Hoorexpert)
£ 79 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Connevans)


9.9 Solosystemen

Een ander voorbeeld, waarbij gebruik gemaakt wordt van draadloze overdracht via radiofrequenties, is het gebruik van de microfoon als zender. Dit zogenaamde solosysteem (ook wel soloapparatuur, of persoonlijke luisterhulp genoemd) werkt goed in omstandigheden met afstand en/of rumoer of galm. Het brengt als het ware de spreker dichterbij. Voorwaarde is wel dat er maar één spreker is die bovendien de zender — de microfoon — draagt. Denk hierbij aan excursies of rondleidingen, colleges of lezingen, of op school in de klas. Ook bij het autorijden en fietsen zou een solosysteem kunnen helpen de ander te verstaan.

Ook in een vergadering met een beperkt aantal mensen kan een solosysteem helpen spraak te verstaan. De zender kan dan midden op tafel worden gelegd. Echter, in grote vergaderingen of bij feestjes geeft het weinig toegevoegde waarde, omdat daar meerdere verspreid zittende sprekers zijn.

product richtprijs
Nederland
richtprijs
Groot-Brittannië
richtprijs
Ver. Staten
Comfort Contego
Comfort Contego
€ 749 (inclusief 6%? btw, exclusief verzendkosten)

(Multi Care Systems (MCS))
£ 379 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Gordon Morris)
$ 700 (exclusief btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 6%? btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)

(klik hier voor Independent-
Living.com
)
Conversor
Conversor
€  895 (inclusief 6%? btw, exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Progress Hearing)
£  299 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor RNID)
$  695 (exclusief btw, verzendkosten, douanerechten)

€  (inclusief 6%? btw, exclusief verzendkosten, douanerechten)

Ook in de bovenstaande tabel zijn de prijsverschillen erg groot!

9.9.1 Phonak-systemen

SmartLink | een van de Phonak-zenders Vooral leverancier Phonak heeft veel soorten zenders en ontvangers die gezamenlijk een solosysteem kunnen vormen. Door de zender en de ontvanger los van elkaar te bekijken, kan men kiezen voor verschillende combinaties zender / ontvanger, mits ze van hetzelfde merk Phonak zijn.

Phonak kent drie typen zenders: de EasyLink, de ZoomLink en de SmartLink, welke hier rechts staat afgebeeld. De EasyLink is de meest eenvoudige, en daarmee ook de meest goedkope variant. De ZoomLink is met drie in plaats van één microfoon iets geavanceerder, maar werkt — evenals de EasyLink — niet draadloos. De meest complete zender van Phonak is op dit moment de SmartLink. Er zit een Bluetooth-aansluiting op om zo met een mobiele telefoon geheel draadloos te kunnen bellen.

Op de website van Phonak zijn meedere typen ontvangers te vinden. Hier zullen we naar de drie typen kijken die hieronder staan afgebeeld: de MyLink, de MLxS, respectievelijk de MicroMLxS. Klik op de betreffende figuur voor meer product­informatie.

MyLink | een van de Phonak-ontvangers MLxS | een van de Phonak-ontvangers MicroMLxS | een van de Phonak-ontvangers (kleine versie)

De MyLink is een ontvanger in de vorm van een halslus, terwijl de (Micro)MLxS onder aan het hoortoestel kan worden geplugd. Deze laatste twee typen ontvangers zijn feitelijk hetzelfde, op de grootte na: de MicroMLxS is nog maar de helft van de MLxS en is daarom iets (£ 20, ofwel ca. € 30) duurder.

In de onderstaande tabel staan de prijzen genoemd van drie typen Phonak-zenders in combinatie met de MyLink als ontvanger.

product
(zender / ontvanger)
richtprijs
Nederland

(MyLink)
richtprijs
Groot-Brittannië

(MyLink)
EasyLink | MyLink
EasyLink | MyLink
€ 1027 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Phonak)
£ 685 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Connevans)
ZoomLink | MyLink
ZoomLink | MyLink
€ 1221 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(Phonak)
£ 745 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Connevans)
SmartLink | MyLink is niet afgebeeld
SmartLink | MyLink
€ 1489 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(Phonak)
£ 885 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(Connevans)

Op de (Micro)MLxS zijn drie standen mogelijk: de M-stand is de microfoonstand (de normale stand), de T-stand laat enkel geluid door via de (Micro)MLxS, en de MT-stand betreft de mix van de twee. In deze MT-stand wordt naast het geluid via de (Micro)MLxS dus ook het (achtergrond)geluid via het hoortoestel zelf doorgegeven aan het implantaat.

In de onderstaande tabel staan prijzen genoemd van drie soorten Phonak-zenders in combinatie met een (Micro)MLxS. Let wel, bij de Nederlandse prijs is uitgegaan van de MLxS, terwijl bij de Engelse prijs is uitgegaan van de MicroMLxS!

product
(zender / ontvanger)
richtprijs
Nederland

(MLxS)
richtprijs
Groot-Brittannië

(MicroMLxS)
EasyLink | (Micro)MLxS
EasyLink | (Micro)MLxS
€ 1172 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(Phonak)
£ 720 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)
ZoomLink | (Micro)MLxS
ZoomLink | (Micro)MLxS
€ 1184 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(Phonak)
£ 780 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Connevans)
SmartLink | (Micro)MLxS is niet afgebeeld
SmartLink | (Micro)MLxS
€ 1452 (inclusief 6% btw, exclusief verzendkosten)

(Phonak)
£ 840 (VAT-free, exclusief verzendkosten)

€  (exclusief verzendkosten)

(klik hier voor Connevans)

Stel dat je een SmartLink (zender) in combinatie met een (Micro)MLxS (ontvanger) zou willen bestellen, dan betaal je bij Connevans een omgerekend bedrag van € . In Nederland betaal je ongeveer € 1452. Het voordeel (van honderden euro's!) zal iets kleiner zijn, omdat bij de Engelse prijs nog verzendkosten bijkomen. Maar daartegenover staat dat het verschil juist weer groter wordt door de meerprijs van ongeveer £ 20 voor de MicroMLxS in plaats van de MLxS als ontvanger.