Single-Sided Deafness (SSD)
Links |  Woordenlijst |  Gastenboek |  Baha-forum |  Contact

Eenzijdige doofheid

01 Algemeen
02 Gehoor

03 SSD-oorzaken
04 SSD-gevolgen
05 Sociale effecten

06 SSD-ervaringen
07 SSD bij kinderen

08 Hoortoestellen
09 Hoorhulpmiddelen
10 Ondertiteling


BCD (Baha & Ponto)

11 BCD-indicatie

12 BCD-softband
13 BCD-schroef
14 BCD-operatie
15 Schroefproblemen

16 BCD-ontwikkeling
17 BCD-toestellen
18 BCD-gebruik

19 BCD-batterijen
20 BCD-accessoires

21 BCD-problemen
22 BCD-verzekering

23 BCD-ervaringen
24 Onderzoek

25 BCD-vergoeding
26 Politiek


SSD | Single-Sided Deafness | éénzijdige doofheid

Eenzijdig doof

19. Batterijen voor botverankerde toestellen

Laatst aangepast: 29-04-2012


19.1 Batterijsoorten

Er zijn vier maten hoortoestelbatterijen (zie ook afbeelding hier linksonder). De maataanduiding gebeurt met een nummer, en daarnaast heeft iedere maat een eigen kleur sticker, zoals in de figuur hieronder is weergegeven. In de gebruikershandleiding staat beschreven welk type batterij in het bijbehorende Baha-toestel moet. In de Baha Classic en Intenso en ook in een CI hoort één batterij van het type '675' (met blauwe sticker), terwijl in de Baha Compact, Divino, BP100 en ook in de Ponto (Pro) één batterij van het type '13' (met oranje sticker) hoort. In de figuur rechtsonder is de (oplaadbare) batterij voor de Baha Cordelle afgebeeld.

Verschillende typen batterijen Batterij voor Baha Cordelle

19.2 Levensduur van de batterij

Merk op dat de batterij voor de Baha Intenso groter is dan die voor de Baha Divino. Hoe groter de batterij, des te meer stroom zij levert. De Baha Intenso is op dit moment dan ook het sterkste Baha-toestel (afgezien van de Baha Cordelle die op het lichaam gedragen wordt). Daartegenover staat dat de grootte van het Baha-toestel wordt bepaald door de grootte van de batterij.

Het meest gebruikelijk zijn zink-luchtbatterijen; kwikbatterijen zijn over het algemeen — als gevolg van nieuwe milieueisen — niet meer verkrijgbaar. Bovendien leveren de zink-luchtbatterijen meer energie en gaan ze twee keer zo lang mee.

Een batterij begint te werken, zodra de sticker wordt verwijderd. Een batterij van een Baha-toestel moet na ongeveer twee weken worden vervangen. Hoe lang precies hangt af van het aantal uren dat een toestel per dag wordt gedragen, de grootte van het toestel (een grotere batterij levert een langere levensduur) en van de mate van versterking die het toestel geeft. De batterij dient er vooral toe om het geluid om te zetten in trillingen; een rumoerige omgeving zal de batterij meer energie kosten. De gemiddelde houdbaarheid van hoortoestelbatterijen is vier jaar; zorg dus dat je altijd de langst liggende batterijen het eerst gebruikt. Op de verpakking staat altijd de uiterste gebruiksdatum vermeld tot wanneer de kwaliteit is gegarandeerd.

Voor het Baha-toestel geldt over het algemeen dat goedkopere batterijen iets minder lang meegaan dan duurdere. De functionele periode van zogenaamde 'high power'-batterijen is iets langer dan van gewone batterijen. Bovendien loopt men minder kans op geluidsvervorming, wanneer de batterij bijna leeg is. Alleen de Baha Intenso geeft een signaal, als de batterij bijna leeg is; de andere Baha-typen doen dit niet. Als via de Baha geen enkel of juist een krakend, brommend of ruisend geluid binnenkomt, dan kan het zijn dat de batterij moet worden vervangen. De batterijen zijn niet oplaadbaar. Houd er rekening mee dat batterijen niet bij het normale afval thuis horen. Voor meer informatie zie de website van de Stichting Batterijen.

De informatie hierboven is hoofdzakelijk afkomstig uit het magazine “Horen” (van dec. 2007, pp.18-19) van de NVVS. Voor meer informatie over batterijen van het type '675' zie ook BatterijTotaal.nl die in de Baha-toestellen Classic en Intenso horen (evenals het CI-toestel).

Hieronder staat een video over een batterijtester waarmee gecheckt kan worden of de batterij leeg is [bron: Cochlear America].


19.3 Het opbergen van batterijen

Batterijen kunnen het beste droog op kamertemperatuur in hun oorspronkelijke verpakking worden bewaard. Bewaar ze dus nooit in de koelkast, los in een jaszak of in je portemonnee, want dat verhoogt de kans op beschadiging en lekkage. In een warm en vochtig klimaat (bijvoorbeeld op vakantie) is het verstandig de batterijen op te bergen in een afsluitbaar doosje met een droogcapsule. Houd ze uit de zon en hitte. Verder heeft het weinig zin om bijvoorbeeld 's nachts de batterij uit het toestel te halen. Zorg er wel voor dat het toestel is uitgeschakeld, wanneer deze niet wordt gebruikt, zodat er niet onnodig stroom verloren gaat.

Zorg ervoor dat de batterijen buiten het bereik van kleine kinderen en van personen met een verstandelijke beperking blijven. Batterijen kunnen schadelijk zijn, wanneer ze ingeslikt worden. Er dient dan direct medische hulp te worden gezocht.


19.4 Vervanging van de batterij

Bij de Baha BP100 van Cochlear en de Ponto van Oticon Medical worden bepaalde geluidssignalen afgegeven die aangeven dat de batterij snel of per direct dienen te worden vervangen. Hieronder staat een video over de signalen die de Baha BP100 van Cochlear geeft, als de batterij vervangen dient te worden. Merk op dat dit toestel naast geluids- dan ook lichtsignalen afgeeft [bron: Cochlear America].

Hieronder staan twee video's over het vervangen van de batterij van een Baha BP100 van Cochlear [bron: Cochlear America].

Hieronder staan twee video's over het vervangen van de batterij van een Baha Intenso van Cochlear [bron: Cochlear America].
19.5 Batterijkosten

De aankoop van batterijen wordt in Nederland en België meestal niet door de zorgverzekeraar vergoed. Er zijn zorgverzekeringen die in de aanvullende pakketten hoortoestelbatterijen deels vergoeden. Dit kan zijn bij de eerste levering, maar het kan ook gaan om een vastgestelde vergoeding per jaar. Maar de trend is dat vergoedingen voor batterijen steeds meer verdwijnen [bron: magazine “Horen” (dec. 2007, pp.18-19) van de NVVS].

In 2002 heeft de Consumentenbond een batterijtest uitgevoerd, met in de tabel hieronder zijn bevindingen. Let op, het betreft hier prijzen uit 2002!

batterijen volgens advies Entific

Entific (nu Cochlear) adviseerde destijds (in 2002) om de batterijen onder “ZEER GOED” voor het (toen nog analoge) Baha-toestel te nemen [bron: Entific-nieuwbrief 2 (2002)].

Hieronder volgen de prijzen (uit 2007) per setje van 6 stuks die de grootste Nederlandse audicienketens berekenen voor hoortoestelbatterijen [bron: magazine “Horen” (dec. 2007, pp.18-19) van de NVVS]:

Echter, de batterijen die via BatterijTotaal.nl besteld kunnen worden, zijn over het algemeen veel goedkoper. De goedkoopste zijn van hun eigen merk (Batterij­Totaal.nl) verkrijgbaar voor € 2,29 (prijs per setje van 6 stuks per oktober 2010) [bron: BatterijTotaal.nl].

Verder bestaat de mogelijkheid om voor € 14,95 (prijs van 6 setjes van 6 stuks per oktober 2010) middels een proefpakket met verschillende merken hoortoestelbatterijen te testen welke batterij het langste meegaat voor het hoortoestel [bron: BatterijTotaal.nl].

Deze batterijen zijn online te bestellen en de prijzen zijn inclusief btw en inclusief verzendkosten! Verder krijg je hier korting, als je meerdere setjes tegelijkertijd aanschaft. Verder worden de batterijen zeer snel per post thuis bezorgd; ik had ze binnen 1 of 2 dagen al in de bus.

Als we ervan uit gaan, dat de Baha-batterij ongeveer twee weken meegaat, dan komen de batterijkosten omgerekend neer op ongeveer € 20 op jaarbasis.